Can't Get Past 8k rpm While riding

Forum rules
Please can you post items for sale or wanted in the correct For Sale section. Items / bikes for sale here will be removed without warning. Reasons for this are in the FAQ. Thanks
Post Reply
TheBustedBandit
Settled in member
Reactions:
Posts: 5
Joined: Mon May 27, 2019 4:41 pm
Bike owned: 1993 Bandit 400
Can't Get Past 8k rpm While riding

Post by TheBustedBandit » Mon May 27, 2019 5:19 pm

Hi all,

I'm New enough to road riding and purchased my first bike last year.
A beautiful black 1993 bandit 400 with just 12k miles.

When I got the bike the previous owner had installed a Remus Shorty exhaust and said that it hadn't been running perfect since. Unfortunately he had lost the original so i'm stuck with it. When I test road the bike it pulled perfect up until 8k rpm at which point it had a constant missfire until throttle was reduced allowing me to get as high as 8.5k but no higher (Approximately 20% throttle).

Long story short I bought it and when i got it home i started by cleaning the carbs in an ultrasonic cleaner. I notted down the jet sizes 102 mains with a 32.5 pilot, I set the float height to 14.5mm as the manual and forum suggested and the idle jet screw 2.5 turns out.
All o-rings and seals looked to be in good condition.

I reassembled the bike and took it for a test ride and lone behold it was fixed or so I thought. After a few days the missfire came back. I repeated this cleaning multiple times and it fixed it each time but for less and less time.
The last time I was able to get past 8k it was only 4 miles till it started missfiring again.

The past few times I cleaned them out I also cleaned out the tank. The previous owner had lined the tank with what looks to be epoxy, bits of which were flaking of and being pulled up against the screen of the tap.
But these last few times I have been unable to fix the missfire.

Things I've done
Spark Plugs Changed (NGK CR8EK)
Ignition Coils Changed
HT leads changed
Spark plug caps changed for NGK 5Kohm
CDI opened up, found some water and light corrosion, cleaned up and closed up (Possible cause?)
Ignition pickup changed
fuel line changed
Carbs Balanced.

Bike Starts cold with no choke and no throttle needed.
charging circuit puts out correct voltage as in manual.
carbs look absolutely spotless before and after cleaning.
Bike free revs to redline no trouble.

I will try to make a video of the issue to better describe it and include photos at a later date.
Any help is greatly appreciated as I am at a loss at this stage as to a fix.
I'm getting way to fast at cleaning these carbs for my own good. :(

TheBustedBandit
Settled in member
Reactions:
Posts: 5
Joined: Mon May 27, 2019 4:41 pm
Bike owned: 1993 Bandit 400
Re: Can't Get Past 8k rpm While riding

Post by TheBustedBandit » Wed May 29, 2019 12:32 am

Update #1

I had installed a carb rebuild kit a few months ago but since then was not able to get the bike running right.
Last night I re-installed the original parts into the carbs, test rode no difference.
Image
Today I took out the plugs and they looked like this cyl1 on the left and 4 on the right. These plugs have about 300 miles on them, Plug 3 looks to have a slightly weaker spark than the others and didn't improve when cleaned.(Tried in all other plug caps)
I set the needle 1 slot from the top (leaner) and will try to ride it with no airbox as this is how it was when I was last able to get it to run properly.

I would have test rode it by now but the throttle cable snapped at the grip.

SevenThreeSeven
Settled in member
Reactions:
Posts: 184
Joined: Wed Feb 26, 2014 4:45 am
Re: Can't Get Past 8k rpm While riding

Post by SevenThreeSeven » Thu May 30, 2019 1:17 am

If the root of your problem is the carbs... then what you're getting at around 8,000 rpm is either an over-rich condition or a too-lean condition. Based on another hint you dropped in your description (the fact that the bike will start from cold without needing any choke) I would bet that your problem is likely an over-rich condition that gets so bad at around 8,000 it's reaching a borderline almost-too-rich-to-burn situation in one or more cylinders.

moforockband
Familiar Member
Reactions:
Posts: 340
Joined: Wed Jun 03, 2015 9:41 am
Bike owned: GK73a SP CRM250 mk3
Re: Can't Get Past 8k rpm While riding

Post by moforockband » Mon Jun 03, 2019 11:09 am

Did you remember to put the rubber plugs back on the pilot jets? They usually get lost on the floor when you pull off the float assy.
This will give you very rich running. Item 8 on this page : https://www.fowlersparts.co.uk/parts/59 ... carburetor
Do you have bst32 or 33mm carbs?

TheBustedBandit
Settled in member
Reactions:
Posts: 5
Joined: Mon May 27, 2019 4:41 pm
Bike owned: 1993 Bandit 400
Re: Can't Get Past 8k rpm While riding

Post by TheBustedBandit » Mon Jun 03, 2019 5:26 pm

moforockband wrote:
Mon Jun 03, 2019 11:09 am
Did you remember to put the rubber plugs back on the pilot jets? They usually get lost on the floor when you pull off the float assy.
This will give you very rich running. Item 8 on this page : https://www.fowlersparts.co.uk/parts/59 ... carburetor
Do you have bst32 or 33mm carbs?
I Have The bst33 mm carbs.
As far as I remember they never had the plugs in since I've owned it. The previous owner did say he had the carbs done when he put on the exhaust so it might explain why it runs good for a bit and then dies.
Thanks for the help, looks like another thing in the shopping basket.

moforockband
Familiar Member
Reactions:
Posts: 340
Joined: Wed Jun 03, 2015 9:41 am
Bike owned: GK73a SP CRM250 mk3
Re: Can't Get Past 8k rpm While riding

Post by moforockband » Mon Jun 03, 2019 9:00 pm

Yep, that's yer problem, the carbs will run approx 25 MJ sizes richer without them :D

TheBustedBandit
Settled in member
Reactions:
Posts: 5
Joined: Mon May 27, 2019 4:41 pm
Bike owned: 1993 Bandit 400
Re: Can't Get Past 8k rpm While riding

Post by TheBustedBandit » Tue Jun 11, 2019 7:03 pm

Update 2
I Rode the bike with the needles set one notch leaner and no airbox on after cleaning the plugs.
It has been running perfect since apart from a small flat spot around 10-11k rpm.
The plugs arrived today and have been installed, I will let you know if it starts to foul the pugs again and misfire.
Thanks for the help
Ryan.

moforockband
Familiar Member
Reactions:
Posts: 340
Joined: Wed Jun 03, 2015 9:41 am
Bike owned: GK73a SP CRM250 mk3
Re: Can't Get Past 8k rpm While riding

Post by moforockband » Fri Jun 14, 2019 9:49 am

Did you put the rubber bungs on? Running w/out the airbox will mask a rich running condition.

TheBustedBandit
Settled in member
Reactions:
Posts: 5
Joined: Mon May 27, 2019 4:41 pm
Bike owned: 1993 Bandit 400
Re: Can't Get Past 8k rpm While riding

Post by TheBustedBandit » Fri Jun 14, 2019 10:22 am

Currently I have everything as standard, airbox on needles at factory heights and bungs in.


Post Reply